Voordracht door Kandidatencommissie

April is sinds 2014 raadslid voor GroenLinks in Nijmegen, en sinds 2018 onze fractievoorzitter. Ze beschikt dan ook over een zeer ruime ervaring voor deze functie. Ze wil graag haar werk voortzetten, enerzijds vanuit het plezier in het werk, en anderzijds haar sterke intrinsieke motivatie om het GroenLinkse gedachtegoed dichterbij te brengen. Ze heeft de afgelopen jaren veel geleerd over de praktische kant van het lijsttrekkerschap en het fractievoorzitterschap, en heeft een duidelijke visie op onder andere het bouwen van een stevige fractie en het voeren van campagne. April wil zich ook de komende periode nadrukkelijk inzetten voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen er toe doet en mee kan doen.

“Kracht komt niet voort uit fysieke vermogens, maar uit een ontembare wil”

Ik sta voor een stad waar iedereen gelijkwaardig kan meedoen. Een stad waarin je eenvoudig mensen kunt ontmoeten omdat er winkels en een bibliotheek in de buurt zijn. Een stad waar je met de kinderwagen of je rolstoel eenvoudig de stoep op en af kunt, zonder dat vuilnisbakken of fietsen in de weg staan. Een stad waar je ook als je een beperking hebt, een baan kunt krijgen.

Luisteren en in gesprek gaan
Nog veel te vaak zie ik dat mensen met een financiële, psychische, verstandelijke of fysieke uitdaging elke dag moeten knokken om erbij te horen. Dat moet en kan anders. En dat weet ik uit eigen ervaring. Het vraagt anders denken, kijken en doen. Daarom luister ik naar de mensen om wie het gaat en vind ik het belangrijk om met hen in gesprek te gaan. Want alleen dan weet ik wat er leeft en wat de beste oplossingen zijn. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat we onze dienstverlening en de openbare ruimte zo inrichten dat iedereen gelijkwaardig mee kan doen.

Portretfoto April Ranshuijsen

Groen en gezond
Ik hou ervan om buiten te zijn. Gelukkig heeft Nijmegen en omgeving veel natuur en water. Als het even kan ben ik op pad, met mijn fotocamera. Keer op keer ben ik verrast hoe ontzettend mooi het hier is. Daarom vind ik het belangrijk dat we de mooie gebieden die we hebben beschermen en ook de stad steeds groener maken. In bestaande en nieuwe wijken moet een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen voorop staan. Dit vraagt een lange termijnvisie en lef om door te zetten, ook als er weerstand is. Daar zal ik de fractieleden en wethouders in blijven steunen.

Ontembare wil
Dit is waar ik voor sta en voor blijf gaan. En ik hoop dit nogmaals te mogen doen als jullie lijsttrekker en politiek leider van GroenLinks Nijmegen.

Als raadslid in Nijmegen heb ik me samen met April ingezet voor een overheid die mensen ondersteunt, in plaats van wantrouwt. Te veel mensen voeren een dagelijkse strijd, terwijl ze met wat ondersteuning prima volwaardig kunnen meedoen. Maar dan moet de overheid er wel voor hen zijn. April is iemand die deze strijd zelf ook levert, en haar ervaringen gebruikt om op te komen voor anderen. Dat maakt haar een belangrijk boegbeeld in de strijd voor een echte inclusieve samenleving.

Lisa WesterveldTweede Kamerlid GroenLinks

Ik ken April als een betrokken persoon met hart voor een inclusieve wereld. April is ervan overtuigd dat een inclusieve samenleving nodig is voor een eerlijke wereld waarin iedereen gelijkwaardig mee kan doen. Ze strijdt dan ook al jaren voor dit ideaal in de Nijmeegse gemeenteraad. Ik weet dat April de energie en strijdvaardigheid heeft om hiervoor te blijven vechten.

Sander van der GoesPolitiek Secretaris en vicevoorzitter DWARS, GroenLinkse jongeren 2020 - 2021

April is zeer gedreven om mensen in een kwetsbare positie een stem te geven. Ze spreekt heel verschillende mensen aan en weet ze te verbinden. April is een echte volksvertegenwoordiger, activistisch wanneer het moet, compromisbereid waar mogelijk. Kortom, een aanwinst voor GroenLinks!

Linda VoortmanWethouder Utrecht/ oud Tweede Kamerlid GL

Op plek elf ziet de commissie in April een doorgewinterde debater, die in de gemeenteraad van Nijmegen als fractievoorzitter haar sporen ruim verdiend heeft. April is een handige politicus, die plezier heeft in het politieke spel, en idealen weet om te zetten in beleid met impact. De commissie heeft April leren kennen als beheerst en stabiel. Een intelligente en gepassioneerde nieuwkomer die de commissie graag de fractie ziet versterken. Een krachtige generalist met een rood hart. Dat April ook wereldkampioen rolstoelhockey is ziet de commissie als een mooie voorbode voor de successen die zij in de Kamer zal kunnen behalen. Haar grote vastberadenheid, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen gaan haar daarbij helpen. Een inspirerende persoonlijkheid, die de commissie beschouwt als een belofte voor de toekomst.

Kandidatencommissie Tweede Kamer 2021Advies uit 2020 voorafgaand aan Tweede Kamerverkiezingen maart 2021