Skip to main content

Een website voor iedereen

Ik beken: mijn website is niet volledig toegankelijk voor iedereen. En daar baal ik van.

Een website voor iedereen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Als je slechtziend bent, laaggeletterd of je toetsenbord als muis gebruikt moet je ook alle noodzakelijke informatie makkelijk kunnen krijgen. Gek genoeg is dit meestal niet zo. Voor overheidsorganisaties zijn er daarom verplichte richtlijnen. En bedrijven worden aangespoord met het argument dat een toegankelijke website extra klanten oplevert.

Geen aansporing nodig

Ik heb geen aansporing of verplichting nodig. Ik vind het gewoon belangrijk, en normaal, dat mijn website voor iedereen prettig is. Hoe moeilijk kan het zijn? Dus installeer ik WordPress en zoek een mooi thema uit waarmee ik filmpjes kan plaatsen en een blog of fotoboek bijhouden. Na weken werk staat er een mooie website. Vol trots zet ik deze online. Nog geen dag later hoor ik van iemand die blind is dat de website slecht bedienbaar is. Ook wordt de tekst niet goed door de computer voorgelezen. Standaard WordPress thema’s blijken meestal niet goed toegankelijk.

Frustratie

Op zoek naar hoe het dan wel kan, koop ik voor zestig euro een thema dat staat vermeld in een top twintig van meest toegankelijke thema’s. Het kost wat werk om de gemaakte website over te zetten en aan te passen, maar dan heb je ook wat. Maar ook nu geven niet alle webbrowers of software bepaalde links of afbeeldingen goed weer. En zo is mijn website nog steeds niet voor iedereen goed te gebruiken.

Mijn frustratie stijgt en ik zoek verder tot een niveau dat voor mij veel te technisch wordt. Uiteindelijk besluit ik nog een keer geld uit te geven aan het allerbeste thema dat aan de hoogste internationale richtlijnen voldoet. Althans, dat lees ik op meerdere, betrouwbaar overkomende platformen.

Nieuwe start

Ik start opnieuw met het bouwen van mijn nieuwe WordPress website en ben onder de indruk. Het ziet er allemaal supermooi uit en is zeer makkelijk in gebruik. Ook worden op verschillende plekken tips gegeven waar je op moet letten of als een bepaald onderdeel niet geschikt is. Zo kan het dus ook.

Terwijl ik met plezier mijn nieuwe website aan het inrichten ben plopt een schermpje op: ‘dit onderdeel behoort tot de pro versie. Sluit nu een abonnement af’. Ik klik door en zie dat als ik alle onderdelen wil kunnen gebruiken dit mij minimaal 150 dollar per jaar kost. Mijn vertrouwen en plezier zijn weg en ik keer terug naar het eerder gekochte thema waar ik op zich tevreden over was.

Blijven zoeken en uitproberen

Dat is de reden waarom mijn website nog steeds niet helemaal goed toegankelijk is. Ik blijf zoeken en uitproberen, nu weer met een nieuwe plug-in die de toegankelijkheid moet gaan verbeteren. Ben jij een ervaringsdeskundige die af en toe voor mij de website wil testen en/of heb je verstand van hoe ik mijn website makkelijker nog toegankelijk kan maken dan hoor ik het graag!