Skip to main content

Je stond op plek 11 voor de Tweede Kamerverkiezingen voor GroenLinks, een bijna zekere plek. En nu gaat het toch niet door. Hoe is dat voor jou?
Het was vooral heel erg omschakelen in de eerste dagen na de verkiezingsuitslag. Zoals je dat ook moet wanneer je lang op vakantie bent geweest of zoals in mijn geval weleens naar een Wereldkampioenschap met rolstoelhockey. Dan zit je even in een andere wereld en moet je daarna weer wennen. En natuurlijk was de uitslagenavond een klap voor iedereen die GroenLinks goed gezind is. Ook ik heb echt wel een flinke kater gehad, maar toch is de knop best snel weer omgegaan.

Hoe heb je die knop omgezet?
Ik ben en paar dagen naar de Veluwe geweest, lekker met de fotocamera op pad en even in stilte alles laten bezinken. Dat heeft mij enorm geholpen. Ook om te voelen waarom ik doe wat ik doe. Mijn drijfveren voor een samenleving waarin iedereen echt kan meedoen zijn onveranderd. Die zijn de reden waarom ik acht jaar geleden de politiek in ben gegaan. Het was mooi geweest als ik dat wat ik in Nijmegen doe nu op grotere schaal had kunnen doen. Maar nu dat niet zo is ga ik met even veel passie weer door in Nijmegen. Om te blijven bouwen aan een groene stad waar iedereen gelijkwaardig kan meedoen.

Je was natuurlijk ingesteld op een leven in Den Haag, nu blijf je in Nijmegen wonen?
Ook als ik naar de tweede Kamer zou zijn gegaan dan was ik hier in Bottendaal blijven wonen. Ik heb het hier veel te goed naar mijn zin. Het is een fijne en gezellige wijk om te wonen. En Nijmegen met al haar mooie natuur in de omgeving wil ik niet missen. Als het wel door was gegaan dan had ik waarschijnlijk wel door de week een of twee overnachtingen daar gedaan. Dat was in elk geval mijn planning.

En nu ga je door in de Nijmeegse politiek?
Als het aan mij ligt wel. Ik ben nu fractievoorzitter en lijsttrekker en dat zet ik graag voort bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is aan de kiezer volgend jaar maart.

Door Jos Veenker