Skip to main content

Bron: De Gelderlander

Nijmegen moet meer doen om een toegankelijke gemeente te worden voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Dat vindt April Ranshuijsen van GroenLinks. Volgens de fractievoorzitter is er behoefte aan een concreet actieplan in de stad. Al in 2016 maakte Ranshuijsen zich hard voor de toegankelijkheid van Nijmegen. Ze stelde toen dat Nijmegen actief mee moest doen aan de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Die wedstrijd wil gemeenten in Nederland stimuleren om hun toegankelijkheid te verbeteren. Daarbij kan worden gedacht aan goede op- en afritten van de stoep voor rolstoelers, maar ook het begrijpelijk maken van brieven vanuit de gemeente voor laaggeletterden.

Nu tijd voor plan

Haar voorstel werd toen niet aangenomen, omdat Nijmegen nog niet het juiste niveau van toegankelijkheid had bereikt om actief mee te doen aan de verkiezing. Daarvoor was een actieplan nodig. Volgens Ranshuijsen was dat plan zonder die verkiezing al nodig, maar kwam het plan er na het afwijzen van de motie ook nooit.

„Ik vind het kwalijk dat er na 4,5 jaar nog steeds niks is gebeurd”, stelt Ranshuijsen. „Zeker als je bedenkt dat er in Nijmegen nog genoeg werk aan de winkel is. Denk bijvoorbeeld aan studenten in rolstoelen die moeilijk op kamers kunnen wonen. De stad verslechtert niet, maar er vindt ook geen verbetering plaats. Als rolstoeler ondervind ik dat zelf ook. Als we nu een concreet actieplan opstellen, kunnen we in de toekomst politieke keuzes gaan maken om problemen echt aan te pakken en zo in Nijmegen meer gelijkwaardigheid creëren.”

Ranshuijsen heeft namens de Nijmeegse GroenLinks-fractie schriftelijke vragen over het onderwerp gesteld.