Skip to main content

‘Ik mis de gezelligheid van het campagnevoeren’

NIJMEGEN – Campagne voeren in coronatijd, kan dat, werkt dat?
Vorige week ging ze flyeren. Nou ja. Beter geformuleerd: ze hield fractiemedewerker Susan Pot gezelschap, zegt de Nijmeegse April Ranshuijsen (43), nummer 11 op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. ,,Ik kom met mijn rolstoel vaak niet bij de brievenbus. Deze hangt te hoog of ik kan door de drempel de voortuin niet in. Maar gezelschap houden is ook belangrijk. Zeker in deze tijd.”

Toen ze campagne voerde voor de gemeenteraad, in 2018, flyerde ze in de stad en op het station. ,,Dat kan makkelijk in een rolstoel, maar nu moeten we 1,5 meter afstand bewaren.’’ Lastig.

Ranshuijsen, nu raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, heeft grote dromen. Ze hoopt, nee rekent, erop dat ze de transfer maakt naar de Tweede Kamerbankjes. ,,Alles wat ik doe is voor de landelijke campagne, maar ik wil ook laten zien wie ik ben en waar ik voor sta: een samenleving waar iedereen aan kan meedoen.’’ Deze boodschap voert ze door in haar hele campagnestrategie. 

Ze legt uit dat 15 procent van de Nederlandse bevolking een beperking heeft; psychisch en lichamelijk. Hiervan wordt 0,5 procent vertegenwoordigd in de politiek. Dit wil Ranshuijsen veranderen. ,,Ik wil mensen met een beperking zichtbaar maken. Dat doe ik al in Nijmegen en ik wil het landelijk voortzetten.’’ Deze weken is ze bijvoorbeeld op bezoek geweest bij het zelfregiecentrum. Hier staat een speciaal stemhokje voor slechtzienden. ,,Maar dit is wel echt een uitzondering in deze verkiezingscampagne. Bijna alles gebeurt online. Ik mis de gezelligheid van het campagnevoeren. Het napraten met partijgenoten, dat is digitaal een stuk moeilijker.’’

Bron: De Gelderlander